Wat te doen bij scheuren in de buitenmuur?

Specialist in Gevelrenovatie

Wat te doen bij scheuren in de buitenmuur?

Onderhouden van een gerenoveerde gevel

Scheuren in de buitenmuur van een gebouw kunnen een verontrustend probleem zijn voor huiseigenaren en vastgoedbeheerders. Het beïnvloedt de esthetiek van het gebouw. Het kan ook een teken zijn van structurele problemen die dringend moeten worden aangepakt. Hieronder lees je enkele adviezen wat je moet doen als je scheuren in de buitenmuur opmerkt en welke stappen je kunt nemen om het probleem aan te pakken.

1. Inspecteer de scheuren grondig

Het eerste wat je moet doen als je scheuren in de buitenmuur opmerkt, is een grondige inspectie uitvoeren. Let op de grootte, locatie en richting van de scheuren. Grote scheuren of scheuren die horizontaal lopen, kunnen wijzen op ernstige structurele problemen en vereisen professionele inspectie.

2. Identificeer de oorzaak van de scheuren

Het is belangrijk om de oorzaak van de scheuren te identificeren voordat je met reparaties begint. Scheuren kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder grondverzakking, vochtinfiltratie, temperatuurveranderingen, bouwfouten of structurele belastingen.

  • Grondverzakking veroorzaakt scheuren in buitenmuren

Grondverzakking is een veelvoorkomende oorzaak van scheuren in buitenmuren. Wanneer de grond onder je huis verschuift of inzakt, kan dit leiden tot ongelijke belasting op de fundering, wat op zijn beurt scheuren veroorzaakt in de muren. Dit kan komen door factoren zoals veranderingen in vochtigheid, bodemerosie of het instorten van ondergrondse holtes.

  • Vochtproblemen leiden tot scheuren in buitenmuren 

Vocht kan ook een boosdoener zijn als het gaat om scheuren in buitenmuren. Wanneer water zich ophoopt achter de buitenmuur, bijvoorbeeld als gevolg van slechte drainage of lekkages in het dak, kan het de structuur van de muur verzwakken en scheuren veroorzaken. Vocht kan ook bevriezen en uitzetten, waardoor de druk op de muren toeneemt en er scheuren ontstaan.

  • Temperatuurveranderingen en scheuren in buitenmuren

Extreme temperatuurveranderingen kunnen ook scheuren veroorzaken in buitenmuren. Wanneer materialen uitzetten en samentrekken als gevolg van schommelingen in temperatuur, kunnen spanningen ontstaan die leiden tot scheurvorming. Dit kan met name een probleem zijn bij bakstenen muren, waarbij de mortel tussen de stenen kan barsten als gevolg van thermische expansie en contractie.

  • Scheurvorming als gevolg van bouwfouten

Soms zijn scheuren in buitenmuren het gevolg van fouten tijdens de bouw. Dit kan variëren van onjuiste funderingsconstructies tot slechte materiaalkeuzes of gebrekkige constructietechnieken. Bouwfouten kunnen leiden tot structurele zwaktes die scheurvorming bevorderen, vooral onder invloed van externe stressfactoren zoals grondverzakking of temperatuurveranderingen.

  • Structurele belastingen en scheuren in buitenmuren

Ten slotte kunnen structurele belastingen, zoals het gewicht van het dak of extra belasting door aangrenzende constructies, ook scheuren veroorzaken in buitenmuren. Wanneer de belasting op de muur de draagcapaciteit overschrijdt, kunnen scheuren ontstaan als teken van structurele spanning.

Onderhouden van een gerenoveerde gevel

3. Raadpleeg een professional

Als je twijfelt over de ernst van de scheuren of de oorzaak ervan, is het verstandig om een professionele inspecteur of aannemer in te schakelen. Een ervaren professional kan de scheuren beoordelen, de onderliggende problemen identificeren en aanbevelingen doen voor reparatie.

4. Scheuren laten repareren

Afhankelijk van de grootte en oorzaak van de scheuren, zijn er verschillende reparatiemethoden beschikbaar. Reparatiemethoden voor scheuren in bakstenen muren variëren afhankelijk van de grootte en oorzaak van de scheuren. Kleine scheuren kunnen soms worden gerepareerd door middel van voegwerk of reparatiepleister. Voor grotere scheuren of scheuren veroorzaakt door structurele problemen zijn echter meer gespecialiseerde reparatietechnieken vereist. 

5. Voorkom toekomstige schade

Zodra de scheuren zijn gerepareerd, is het belangrijk om maatregelen te nemen om toekomstige schade te voorkomen. Dit kan onder meer het verbeteren van de waterafvoer rondom het gebouw, het aanbrengen van waterdichte coatings op de buitenmuur, en het regelmatig onderhouden van de gevel om scheuren en schade te voorkomen.

6. Monitoring en onderhoud

Ten slotte is regelmatige monitoring en onderhoud van de buitenmuur essentieel om de gezondheid en integriteit van het gebouw te behouden. Inspecteer de buitenmuur regelmatig op tekenen van nieuwe scheuren of andere schade en neem indien nodig tijdig maatregelen. Neem bij twijfel altijd contact op met een ervaren professional voor advies en begeleiding bij scheurherstel.

Als je op zoek bent naar professioneel advies en scheurhersteldiensten voor de buitenmuur, neem dan gerust contact op met Veldhuizen Gevelrenovatie. Ons team van experts staat klaar om te helpen met hoogwaardige oplossingen voor al je gevelproblemen.