De rol van steigerbouw bij gevelwerkzaamheden

Specialist in Gevelrenovatie

De rol van steigerbouw bij gevelwerkzaamheden

Werknemer op steiger

In de bouwsector is veiligheid een topprioriteit. Veiligheid is extra belangrijk bij werkzaamheden op hoogten, zoals bij gevelwerkzaamheden. Een cruciaal aspect van veiligheid is steigerbouw. Steigers bieden niet alleen veiligheid tijdens bouwwerkzaamheden op hoogte, maar het draagt ook bij aan de efficiëntie van het werk. Laten we eens dieper ingaan op de rol van steigerbouw bij gevelwerkzaamheden en waarom het echt nodig is in de bouwsector.

1. Veiligheid boven alles bij gevelreiniging en -onderhoud

Bij het uitvoeren van gevelwerkzaamheden, zoals reiniging en onderhoud, is het essentieel om een veilige werkomgeving te waarborgen voor de medewerkers. Steigers bieden een stabiel platform waarop werknemers kunnen werken, terwijl ze goed zijn beschermd tegen valpartijen. Dit vermindert niet alleen het risico op ongevallen, maar zorgt er ook voor dat werknemers met vertrouwen en comfort kunnen werken, wat de productiviteit ten goede komt.

2. Toegankelijkheid en mobiliteit voor gevelreiniging en -onderhoud

Steigers bieden gemakkelijk toegang tot verschillende delen van een gebouw, waar je zonder steigers bijna niet kan komen. Zelfs op moeilijk bereikbare hoogtes kun je gevelwerkzaamheden aanpakken. Dit vereenvoudigt het uitvoeren van gevelreiniging, reparatie en onderhoud. Door de mobiliteit van steigers kunnen werknemers sneller werken zonder constant te moeten manoeuvreren of tijd te verliezen met het op- en afstappen van ladders.

3. Optimalisatie van het werk

Een goed ontworpen steigersysteem kan het werk aanzienlijk versnellen en verbeteren. Door strategisch geplaatste platforms en loopbruggen kunnen arbeiders snel en gemakkelijk van het ene naar het andere werkgebied verplaatsen. Dit minimaliseert de tijd die nodig is voor het verplaatsen van henzelf, de apparatuur en materialen. Hierdoor wordt de algehele efficiëntie van het project verhoogd.

Werknemer op steiger

4. Maatwerk voor elk project

Steigers zijn niet one-size-fits-all. Ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van elk project. Of het nu gaat om een eenvoudige renovatie van een woning of een complexe restauratie van een historisch gebouw. Steigerbouw kan worden aangepast aan de unieke eisen van het project. Dit maatwerk zorgt voor een optimale veiligheid en efficiëntie, ongeacht de omvang of complexiteit van het werk.

Wij begrijpen dat elk gevelproject uniek is, met zijn eigen specifieke eisen en uitdagingen. Daarom bieden we een scala aan steigeropties die kunnen worden aangepast aan de behoeften van elk project. Hier zijn enkele van de steigertypes die we aanbieden:

 • Snelbouwsteiger: Een efficiënte oplossing voor projecten die snel moeten worden opgezet en afgebroken, terwijl ze toch voldoen aan hoge veiligheidsnormen.
 • Steiger met een vloerbelasting hoger dan 3 kN/m²: Ideaal voor projecten waar zware apparatuur of materialen worden gebruikt. Deze steigers zijn ontworpen om een hogere vloerbelasting te weerstaan, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen.
 • Steiger waarbij u meer dan één vloer tegelijkertijd kunt belasten: Voor efficiëntie en productiviteit bij grotere projecten waar meerdere werkgebieden tegelijkertijd moeten worden bediend.
 • Steiger op hellend vlak: Speciaal ontworpen om te voldoen aan de uitdagingen van werken op een hellend terrein, waardoor veiligheid en stabiliteit worden gewaarborgd.
 • Aluminium steiger: Lichtgewicht en gemakkelijk te hanteren, ideaal voor projecten waar mobiliteit en snelle installatie belangrijk zijn.
 • Uitbouwsteiger: Voor projecten waarbij speciale uitbreidingen of overhangende delen van de steiger nodig zijn om toegang te bieden tot moeilijk bereikbare gebieden.
 • Steiger van meer dan 24 meter hoog: Voor grootschalige projecten die een verticale toegang op grote hoogte vereisen, zoals wolkenkrabbers of hoge gebouwen.
 • Stalen systeemsteiger: Robuust en duurzaam, geschikt voor zowel binnen- als buitenprojecten waar een hoge mate van stabiliteit vereist is.
 • Traditionele steiger: Een veelzijdige optie die kan worden aangepast aan verschillende projecten en omgevingen, met behoud van veiligheid en stabiliteit.
 • Steiger met een afwijkende gevelafstand of afwijkende staander-, ligger- of kortelingafstand: Voor projecten met specifieke architectonische kenmerken die een nauwkeurige aanpassing van de steiger vereisen.
 • Steiger voorzien van hijswerktuig: Voor het efficiënt en veilig verplaatsen van zware materialen op grote hoogte.
 • Ondersteuningssteiger: Voor projecten waar extra ondersteuning nodig is voor delen van het gebouw tijdens constructie, renovatie of reparaties.

Ons team van experts staat klaar om samen te bepalen welk type steiger het beste past bij de specifieke behoeften van jouw project.

5. Wettelijke vereisten en regelgeving

Het voldoen aan wettelijke voorschriften en regelgeving met betrekking tot veiligheid op de werkplek is van vitaal belang voor elke aannemer of bouwbedrijf. Steigerbouw moet voldoen aan specifieke normen en richtlijnen om ervoor te zorgen dat de werkomgeving veilig is voor alle betrokkenen. Door te werken met gecertificeerde en ervaren steigerbouwbedrijven kunnen aannemers ervoor zorgen dat ze voldoen aan alle wettelijke vereisten. 

Kortom, steigerbouw speelt een cruciale rol bij gevelwerkzaamheden door een veilige en efficiënte werkomgeving te bieden. Door te investeren in hoogwaardige steigersystemen en samen te werken met ervaren professionals op dit gebied, kunnen bouwbedrijven de veiligheid van hun werknemers waarborgen en tegelijkertijd de productiviteit en kwaliteit van hun werk verbeteren.

Voor professionele steigerbouwdiensten en advies kunnen bedrijven vertrouwen op Veldhuizen Gevelrenovatie, met onze jarenlange ervaring en toewijding aan veiligheid en kwaliteit in de bouwsector. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze steigerbouwdiensten en hoe wij kunnen bijdragen aan het succes van jouw project.