Hoe lang gaat een gevelimpregnatie mee en wanneer moet je het opnieuw laten doen?

Specialist in Gevelrenovatie

Hoe lang gaat een gevelimpregnatie mee en wanneer moet je het opnieuw laten doen?

Hoe lang gaat een gevelimpregnatie mee en wanneer moet je het opnieuw laten doen

Het antwoord op de vraag “hoe lang gaat een gevelimpregnatie mee” is niet eenduidig. Dit hangt af van gebruikte materialen, het onderhoud en de weersomstandigheden. Hieronder lees je meer informatie over de duurzaamheid van gevelimpregnatie. Ook weet je hierna hoe je herkent wanneer het tijd is om je gevel opnieuw te laten impregneren.

Wat is gevelimpregnatie?

Bij gevelimpregnatie wordt er een beschermende behandeling toegepast op de buitenmuren van een gebouw. Het doel is om de gevel waterafstotend te maken en te beschermen tegen schadelijke invloeden zoals regen, vorst en vervuiling. Een gevelimpregnatie is ook een effectieve manier om je gevel te beschermen tegen algemene slijtage.

Factoren die de levensduur beïnvloeden

De duurzaamheid van gevelimpregnatie kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Hier zijn enkele aspecten die invloed hebben op hoelang de behandeling effectief blijft:

1. Kwaliteit van de gebruikte materialen

De gebruikte materialen bij gevelimpregnatie spelen een grote rol. Hoogwaardige impregneermiddelen en sealers kunnen de levensduur aanzienlijk verlengen.

2. Weersomstandigheden

De blootstelling aan extremen zoals hevige regen, sneeuw of direct zonlicht kan de levensduur verkorten. In regio’s met meer extreme weersomstandigheden kan het nodig zijn de gevel vaker te behandelen.

3. Onderhoud

Regelmatig onderhoud van de gevel, zoals reiniging en inspectie, draagt bij aan een langere levensduur van de gevelimpregnatie. Verwaarlozing kan leiden tot snellere slijtage.

4. Type gevel

Het type gevelmateriaal kan ook de duurzaamheid beïnvloeden. Bakstenen, hout en beton hebben verschillende eigenschappen en vereisen mogelijk aangepaste behandelingen.

Hoe lang gaat een gevelimpregnatie mee en wanneer moet je het opnieuw laten doen

Gemiddelde levensduur

Over het algemeen kan gevelimpregnatie een levensduur hebben van 5 tot 15 jaar. Dit is echter slechts een ruwe schatting. De exacte levensduur hangt af van de verschillende factoren zoals hierboven genoemd.

Herken wanneer het tijd is voor nieuwe gevelimpregnatie

Het is belangrijk om te weten wanneer je gevelimpregnatie aan vernieuwing toe is. Tekenen van slijtage zijn onder meer het absorberen van water, afbladderende verf en een algemene vermindering van waterafstotendheid. Hieronder lees je meer over de tekenen van slijtage.

1. Waterabsorptie

Een van de meest voor de hand liggende tekenen dat het tijd is voor nieuwe gevelimpregnatie is een toename in waterabsorptie. Als je merkt dat je gevel meer vocht vasthoudt dan normaal, kan dit wijzen op slijtage van de impregnatielaag. Test het door wat water op de gevel te sprenkelen. Als het niet parelt en in plaats daarvan absorbeert, is het hoog tijd voor actie.

2. Afbladderende verf

Impregnatie helpt niet alleen bij waterafstoting, maar beschermt ook tegen schadelijke UV-stralen. Als de verf op je gevel begint af te bladderen, kan dit duiden op een verminderde bescherming. Frisse impregnatie kan de levensduur van je gevel verlengen en voorkomen dat je huis er afgebladderd en verwaarloosd uitziet.

3. Verminderde waterafstotendheid

Oorspronkelijk ontworpen om water af te weren, kan gevelimpregnatie na verloop van tijd zijn effectiviteit verliezen. Als je merkt dat water niet meer snel van de gevel afloopt, maar blijft hangen of doordringt, is het tijd om na te denken over een nieuwe impregnatiebehandeling.

4. Tijdsverloop

Als het al een aantal jaren geleden is sinds je gevel voor het laatst is geïmpregneerd, is het misschien wel tijd voor een opfrisbeurt. Over het algemeen wordt aanbevolen om gevelimpregnatie om de 5 tot 15 jaar te vernieuwen. 

Professioneel advies

Het is altijd verstandig om professioneel advies in te winnen. Een ervaren gevelexpert kan je gevel inspecteren. Hierbij wordt de conditie beoordeeld en kunnen aanbevelingen worden gedaan voor het beste impregnatiemateriaal en de frequentie van de behandelingen.

Kortom, als je merkt dat je gevel tekenen van slijtage vertoont, aarzel dan niet om actie te ondernemen. Voor specifiek advies over jouw situatie is het verstandig om contact op te nemen met Veldhuizen Gevelrenovatie.