Gevelimpregnatie of gevelreiniging? Wat is de juiste keuze voor jou gebouw?

Specialist in Gevelrenovatie

Gevelimpregnatie of gevelreiniging? Wat is de juiste keuze voor jou gebouw?

Gevelreiniging

Je gevel is het visitekaartje van je huis of bedrijfspand. Maar na verloop van tijd kunnen invloeden van het weer en vervuiling van buitenaf schade veroorzaken. Gelukkig zijn er oplossingen om je gevel schoon te krijgen en te beschermen. Twee veelvoorkomende methoden zijn gevelimpregnatie en gevelreiniging. Hier gaan we dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee opties, en hoe je kunt bepalen welke het geschiktst is voor jouw gebouw.

Wat is gevelimpregnatie?

Gevelimpregnatie is een meer gestandaardiseerd proces. Het omvat het aanbrengen van de impregnatievloeistof op de gevel, waarbij de vloeistof diep in het materiaal doordringt en een beschermende barrière vormt. De beschermende laag zorgt ervoor dat de gevel beter bestand is tegen vocht, vorst, schimmel en vervuiling. Dit proces is doorgaans minder afhankelijk van het type vervuiling en richt zich meer op het creëren van een duurzame bescherming.

Wat is gevelreiniging?

Gevelreiniging is het verwijderen van bestaande vervuiling of aanslag op de gevel met behulp van speciale technieken. Gevelreiniging richt zich op het verwijderen van hardnekkig vuil, algen, mos en andere onzuiverheden die je gevel dof en vlekkerig kunnen maken. Gevelreiniging omvat verschillende methoden, waaronder hogedrukreiniging, chemische reiniging en zandstralen. De keuze van de methode hangt af van de aard van de vervuiling en het type gevelmateriaal.

Overeenkomsten gevelimpregnatie en gevelreiniging

Verbeterde uitstraling

Zowel gevelimpregnatie als gevelreiniging dragen bij aan een verbeterde uitstraling van je gebouw. Na een grondige gevelreiniging zul je versteld staan van het verschil dat het maakt voor de uitstraling van het gebouw. Een schone gevel ziet er direct frisser en aantrekkelijker uit. 

Gevelimpregnatie draagt ook bij aan de verbetering van de uitstraling, zij het op een indirecte manier. Door de beschermende laag die gevelimpregnatie biedt, wordt je gevel beter beschermd tegen vuil en verontreinigingen. Dit betekent dat je gevel langer schoon en fris blijft. In wezen werken gevelreiniging en gevelimpregnatie hand in hand om ervoor te zorgen dat je gevel er op zijn best uitziet.

Bescherming van de gevel

Een andere belangrijke overeenkomst tussen gevelimpregnatie en gevelreiniging is dat beide methoden je gevel beschermen. Gevelreiniging richt zich op het verwijderen van bestaande vervuiling en schadelijke stoffen die de structuur van je gevel kunnen aantasten. Hierdoor wordt je gevel niet alleen schoner, maar ook sterker en duurzamer. Dit is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je gevel bestand is tegen invloeden van buitenaf.

Gevelimpregnatie gaat nog een stap verder in de bescherming van je gevel. Het aanbrengen van een speciale impregnatievloeistof op de gevel, die diep in het materiaal doordringt, creëert een waterafstotende barrière. Dit voorkomt dat vocht, vorst, schimmel en verontreinigingen binnendringen en schade aanrichten aan de gevel. Hierdoor wordt de levensduur van je gevel aanzienlijk verlengd en blijft deze langer in goede staat.

Investering in de toekomst

Gevelimpregnatie en gevelreiniging zijn beide investeringen in de toekomst van je gebouw. Door regelmatig gevelonderhoud toe te passen, zorg je ervoor dat je gevel er niet alleen goed uitziet, maar ook goed presteert. Dit kan op lange termijn geld besparen, doordat je dure reparaties en restauraties voorkomt. Het behoud van een schone, goed onderhouden gevel is essentieel voor het behoud of het verhogen van de waarde en uitstraling van je eigendom.

Kortom, gevelimpregnatie en gevelreiniging delen belangrijke overeenkomsten als het gaat om het verbeteren en beschermen van je gevel. Beide methoden dragen bij aan een verbeterde uitstraling en bescherming van je gebouw, en ze kunnen samenwerken om de beste resultaten te bereiken. Of je nu voor gevelreiniging of gevelimpregnatie kiest, het is belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen en te investeren in de toekomst van je gevel. 

Hoe maak je een keuze voor jouw gebouw?

Bepaal het doel van de behandeling

Een van de belangrijkste verschillen tussen gevelimpregnatie en gevelreiniging is het doel van de behandeling. Gevelimpregnatie is primair gericht op het beschermen van de gevel tegen schade en verontreiniging, terwijl het schoonmaken slechts een bijkomend effect is. 

Bij gevelreiniging wordt er geconcentreerd op het verwijderen van bestaande vervuiling, zonder specifieke bescherming tegen toekomstige verontreiniging. Aan de andere kant is het primaire doel van gevelimpregnatie niet om de gevel te reinigen, maar om deze te beschermen.

Houd rekening met de onderhoudsfrequentie

 

Een ander belangrijk verschil om te overwegen is de onderhoudsfrequentie. Gevelreiniging is meestal een eenmalige of periodieke klus, afhankelijk van de behoeften van je gevel en de omgevingsfactoren. Als je gevel al vuil is en een opfrisbeurt nodig heeft, kan gevelreiniging een effectieve oplossing zijn. Je kunt ervoor kiezen om gevelreiniging om de paar jaar uit te voeren om je gevel er schoon en nieuw uit te laten zien. Gevelimpregnatie daarentegen biedt langdurige bescherming en vereist minder frequente herhaling. Nadat de impregnatie is aan gebracht, blijft de beschermende barrière jarenlang intact. In veel gevallen kan gevelimpregnatie een levensduur hebben van 10 jaar of meer voordat het opnieuw moet worden aangebracht. Dit maakt het een kosteneffectieve optie op lange termijn.

GevelreinigingKosten en investering

Ten slotte verschillen gevelimpregnatie en gevelreiniging ook in termen van kosten en investering. Gevelreiniging kan initieel goedkoper zijn dan gevelimpregnatie, maar het vereist mogelijk vaker herhaling, wat op de lange termijn kosten met zich mee kan brengen. Gevelimpregnatie kan een hogereinitiële investering vergen, maar biedt langdurige bescherming, wat de kosten over de jaren verspreidt.

Het maken van de juiste keuze tussen gevelimpregnatie en gevelreiniging hangt af van je specifieke behoeften en prioriteiten. Als je gevel voornamelijk behoefte heeft aan reiniging en opfrissing, kan gevelreiniging de juiste keuze zijn. Als je echter duurzame bescherming en minder onderhoud op de lange termijn wilt, is gevelimpregnatie wellicht de beste optie. Het is raadzaam om met een professionele gevelspecialist te overleggen om de geschiktste oplossing voor je gevel te bepalen. Hiervoor kun je eenvoudig contact met ons opnemen of vraag eenvoudig een offerte aan.