Hoe vaak moet je je gevel onderhouden?

Specialist in Gevelrenovatie

Hoe vaak moet je je gevel onderhouden?

Hoe vaak moet je je gevel onderhouden

De frequentie van gevelonderhoud varieert. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het materiaal van de gevel, de locatie van het gebouw, de weersomstandigheden, enzovoort. Over het algemeen wordt aanbevolen om een gevel minstens eens in de paar jaar grondig te inspecteren en indien nodig te onderhouden. De meest voorkomende werkzaamheden bij onderhoud zijn het reinigen en repareren van de gevels, eventuele schade herstellen, voegen vervangen en het behandelen van het oppervlak.

1. Het belang van gevelonderhoud

Het is belangrijk om regelmatig visueel te inspecteren op tekenen van schade of verval. Indien er aanwijzingen van verval zijn, dien je snel actie te ondernemen om verdere problemen te voorkomen. Door regelmatig onderhoud te plegen, behoud je niet alleen de uitstraling, maar ook de functionaliteit van de gevel.

2. Factoren die de onderhoudsfrequentie beïnvloeden

  • Materiaal: Elk materiaal heeft zijn eigen onderhoudsbehoeften. Sommige materialen, zoals houten gevelbekleding, hebben vaker onderhoud nodig. Terwijl materialen, zoals baksteen, over het algemeen minder onderhoud vergen. 
  • Locatie: Gebouwen die zijn blootgesteld aan zoute lucht, industriële vervuiling of intense zonnestraling vereisen frequenter onderhoud.
  • Weersomstandigheden: Extreem weer, zoals stormen, regen of vorst, kan de gevel sneller doen verslechteren, waardoor vaker onderhoud nodig is.

3. Aanbevolen onderhoudsinterval

Over het algemeen wordt aanbevolen om een gevel minstens één keer per jaar grondig te inspecteren en indien nodig te laten onderhouden. Dit kan variëren van reiniging tot reparatie van schade en het vervangen van voegen.

  • Jaarlijks onderhoud: Jaarlijks onderhoud is een goede basis voor het behoud van je gevel. Hierbij controleer je bijvoorbeeld op scheuren en losse voegen. Je verwijdert vuil, stof, mos en andere verontreinigingen. 
  • Halfjaarlijks onderhoud: Woon je in een gebied waar je gevel veel te verduren heeft vanwege de weersomstandigheden? Dan is het verstandig om elk half jaar de gevel intensief te laten reinigen en kleine reparaties alvast uit te voeren, voordat het zich uitbreidt.
  • Seizoensgebonden onderhoud: Controleer voordat de winter begint op eventuele bevriezingsproblemen die kunnen ontstaan door de staat van je gevel. En laat dit preventief oplossen voordat het gaat vriezen. Bescherm je gevel, voordat het zonnige seizoen begint tegen uv-straling door je gevel preventief te laten impregneren.

Hoe vaak moet je je gevel onderhouden

4. Visuele Inspectie

Regelmatige visuele inspecties zijn cruciaal om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen. Over het algemeen wordt aanbevolen om je gevel minstens één keer per jaar te inspecteren. Tijdens deze inspectie kun je letten op scheuren, losse voegen, afbladderende verf, vochtplekken of andere tekenen van schade. Als je merkt dat er ernstige scheuren of andere structurele problemen zijn, is het het beste om een professional in te schakelen om deze te repareren.

5. Preventief onderhoud

Naast het oplossen van zichtbare problemen is preventief onderhoud ook van vitaal belang. Het tijdig aanpakken van kleine problemen kan voorkomen dat ze zich ontwikkelen tot grotere, kostbare projecten. Daarnaast is het ook verstandig om je gevel regelmatig schoon te maken, minstens één keer per jaar. Dit kan helpen om vuil, mos en algen te verwijderen, waardoor je gevel er fris en verzorgd uitziet. Voor grondige reiniging van je gevel, vooral als er hardnekkig vuil of aanslag aanwezig is, kan het verstandig zijn om een professioneel reinigingsbedrijf in te huren.

6. Professioneel advies

Soms zijn problemen met je gevel ingewikkelder dan je zelf kunt aanpakken. Het is verstandig om professionele hulp in te roepen in de volgende gevallen:

  • Ernstige structurele schade: Als je merkt dat er ernstige scheuren of andere structurele problemen zijn, is het het beste om een professional in te schakelen om deze te repareren. Hierdoor kan het probleem bij de kern worden aangepakt, wat voorkomt dat steeds dezelfde problemen terugkomen.
  • Dieptereiniging: Voor grondige reiniging van je gevel, vooral als er hardnekkig vuil of aanslag aanwezig is, is het verstandig om een professioneel reinigingsbedrijf in te huren. Zo voorkom je dat je per ongeluk onnodige extra schade veroorzaakt.
  • Problemen met vochtinfiltratie: Professionals zullen hoogwaardige materialen en technieken gebruiken om de vochtproblemen aan te pakken. Dit zorgt voor duurzame resultaten en voorkomt dat het probleem in de toekomst terugkeert.

Let op je veiligheid

Het werken aan gevels kan gevaarlijk zijn, vooral op grote hoogtes. Professionals zijn getraind in veiligheidsprocedures en beschikken over de juiste apparatuur om het werk op een veilige manier uit te voeren, zonder risico op ongevallen of verwondingen.

Bij twijfel is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen. Wij van Veldhuizen Gevelrenovatie kunnen helpen bij het bepalen van de onderhoudsbehoeften en het uitvoeren van de benodigde werkzaamheden.

Een regelmatig onderhoudsschema voor je gevel is aan te raden om de levensduur van je gebouw te verlengen en de waarde ervan te behouden.